نمایشگاه نسخ خطی منتخب حبیبالسیر که پس از روضةالصفا، معروفترین تاریخ فارسیِ بعد از دورۀ مغول است، در مجموعه میراث جهانی کاخ گلستان افتتاح میشود
به گزارش روابط عمومی مجموعه میراث جهانی کاخ گلستان، در راستای برگزاری نمایشگاههای مناسبتی دهه فجر؛ نمایشگاه نسخ خطی منتخب حبیبالسیر در این مجموعه جهانی در روز 15 بهمن ماه افتتاح میشود. براین اساس دو نسخه به شمارههای 2237 و 2238 که در کاخ گلستان به نمایش در میآید دارای تاریخهای کتابت متفاوت از 1013 الی 1070 است و 20 نگاره مذهبی آب و رنگ بسیار عالی دارد.
در این نمایشگاه نسخه خطی حبیب السیر در قطع رحلی به خط نستعلیق - ثلث عالی دارای 15 مجلس نقاشی به شیوۀ هرات با جلد مقوای روکش چرم زنگاری و دارای 646 صفحه 20 سطری به نمایش گذاشته میشود. همچنین نسخه دیگر حبیب السیر این نمایشگاه دارای 5 مجلس نقاشی و 3 سرلوح مذهب با جلد مقوای روکش چرم ساغری دارای 797 صفحه 20 سطری است.
گفتنی است، حبیبالسیر، پس از روضةالصفا، معروفترین تاریخ فارسیِ بعد از دورۀ مغول بهشمار میرود. ویژگی حبیبالسیر، در مقایسه با دیگر تاریخهای فارسی، جامعیت و تنوع مطالب و ابتکار مؤلف در تاریخنگاری است. قصهها، اساطیر، افسانهها و گاه خرافاتی که مؤلف حبیبالسیر از دورههای پیش از اسلام یا از دوران اسلامی در کتاب خود جای داده است، نشاندهنده تاریخ تحول افکار و شرح رموز و اسرار روایات و داستان های ملی و مذهبی است و برای فهم تاریخ مطالب سودمندی دارد.
ویژگی دیگر این کتاب، بسط مطالب عهد تیموری و اوایل حکومت صفوی است و از این لحاظ بر روضةالصفا نیز ترجیح دارد. خواندمیر در آخر هر دورۀ تاریخی، فصلی را به شرح احوال وزیران، بزرگان سادات و مشایخ، عالمان دینی و شاعران و هنرمندان معروف اختصاص داده است و این نوآوری در مورخان پس از وی، همچون اسکندربیگ منشی، مؤلف عالمآرای عباسی، نیز تأثیر گذارده است.
حبیبالسیر نخستین بار در 1263 در بمبئی، چاپ سنگی شد. محققانی چون جلالالدین همائی، محمد دبیرسیاقی و عبدالحسین نوائی بر این نسخه پژوهشهای ارزشمندی انجام دادهاند.
پایان خبر//